Passer du på dig selv og på andre? 4 vigtige grunde til at sætte personlige grænser

af | 18. juni 2024

Klarhed er venlighed, uklarhed er uvenlighed

Hvordan siger man fra på en måde hvor man både respekterer den anden og passer på sig selv?

Et af de mest anvendte citater fra Brené Brown er: Clear is kind, unclear is unkind.

Men hvad betyder det egentlig?

I vores Dare to Lead facilitatortræning hos Brené Brown stillede hun et retorisk spørgsmål ved at spørge:

Hvad foretrækker du – den person, der forsøger at please dig og som ikke siger noget om hvad der er ok og hvad der ikke er ok eller den person der klart giver udtryk for sine personlige grænser dvs. klart at give udtryk for hvad der er ok og hvad der ikke er ok?

I det sidste tilfælde giver du modtageren et valg og er samtidig med til at passe på dig selv.

Alligevel oplever vi, hvordan vi i mange tilfælde stræber efter at være til rådighed for andre og yde vores bedste samtidig med at vi glemmer vigtigheden af at sætte personlige grænser.

At kunne sætte personlige grænser sikrer, at vi kan forblive hele mennesker og omgås andre med respekt og anerkendelse. Ved at sætte grænser beskytter vi vores tid, energi og mentale sundhed, og det gør os mere autentiske i vores interaktioner med andre.

Her er nogle af de vigtigste grunde til at sætte grænser fra Brené Browns arbejde:

  1. Selvrespekt og Selvværd: Grænser hjælper os med at anerkende og værdsætte vores egen værdi. Ved at sætte grænser siger vi til os selv og andre, at vores behov og følelser er vigtige.
  2. Forbedrede Relationer: Når vi kommunikerer vores grænser klart, skaber vi en forståelse og respekt mellem os og andre. Dette leder til sundere og mere balancerede forhold, både personligt og professionelt. Clear is kind, unclear is unkind.
  3. Forebyggelse af Udbrændthed: Uden grænser risikerer vi at overanstrenge os selv, hvilket kan føre til stress og udbrændthed. Grænser hjælper os med at finde en balance mellem at give og modtage.
  4. Øget Produktivitet: Ved at beskytte vores tid og fokus kan vi være mere produktive og engagerede i de opgaver, der virkelig betyder noget for os.

Der er andre, der fortjener at blive nævnt

Prentis Hemphill er stifter af The Embodyment institut og hun skriver således:

“Boundaries are the distance at which I can love you and me simultaneously.”

“Boundaries are not about control; they are a way of resetting power dynamics in relationships, of restoring our sense of agency and choice. Maybe most important, boundaries are how we shelter our authenticity, our real selves, and they are essential as we build relationship with one another.”

Vil du med på den næste Dare to Lead træning så se her https://coello.dk/dare-to-lead-program/

Hvordan har du oplevet vigtigheden af at sætte grænser i dit liv? Del gerne dine tanker og erfaringer i kommentarerne!

0 kommentarer

Pin It on Pinterest