Kreativitet gennem sårbarhed

af | 11. juni 2024

Kreativitet gennem sårbarhed 

Kvinden med digtene

På en af vores Dare to Lead programmer, mødte vi en kvinde, der længe havde haft lyst til at skrive og publicere sit arbejde. Hun havde flere skuffer fyldt med digte og små historier, men der var noget der holdt hende tilbage: Hun var bange for omgivelsernes reaktion på hendes arbejde. En gang før havde hun læst noget op for et familiemedlem, der ikke kunne lide det hun præsenterede. Hun viste sårbarhed og blev mødt med manglende accept og anerkendelse. Baseret på den negative reaktion hun fik, besluttede hun sig for ikke at prøve igen. Hun viste sårbarhed og blev mødt med manglende accept og anerkendelse.

Brené Browns forskning om kreativitet gennem sårbarhed

Brené Browns forskning understreger, at kreativitet kræver mod til at være sårbar. Vi udsætter os for kritik og bedømmelse, når vi skaber noget nyt og det kan føles sårbart og skræmmende. Uden sårbarhed findes ægte kreativitet ikke. Vi må acceptere, at nye idéer og risici forudsætter, at vi sætter os selv fri til at tro og handle på vores egne perspektiver og erfaringer.

Eller som Brené Brown formulerer det: ”Enten går du inde i din historie og ejer den, eller også står du uden for din historie og kæmper for din værdighed.”

Ifølge Brené Brown er der flere måder vi kan fremme kreativiteten gennem sårbarheden på:

  1. Afprøv dine idéer hos andre. Få feedback og nye perspektiver på dine idéer også selvom de er ufærdige.
  2. Vær åben for fejl. Fejl er den del af det at turde. Den største læring findes ofte i de oplevelser og erfaringer vi har gjort os, når vi har begået fejl.
  3. Accepter at nogle andre mener noget andet. Tillad sig at skabe også selvom andre mener noget andet. Det er din proces og dit udtryk.
  4. Vær modig. Prøv at tage et skridt ind i det der skræmmer dig, det behøver bare at være et lille skridt. Kom i gang og stå ved dig selv.

Hvordan oplever du sammenhængen mellem kreativitet og mod? Skriv gerne i kommentarfeltet.

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest