Flemming Krath, Program Director hos BEC om sin oplevelse med Dare to Lead™-programmet:

Hvorfor ikke bare læse bogen, og blive en modig leder?

Som du måske allerede ved så bygger Dare to Lead™-programmet på Brené Brown forskning og strukturen i programmet følger hendes New York Times #1 bestseller: ”Mod til at lede.”

Så hvorfor ikke bare nøjes med at købe bogen, spurgte vi Flemming Krath der gennemførte programmet i 2022?

”Det at læse bogen sætter gang i ét reflektionsniveau. Det der skete under programmet, var en bearbejdningsproces som kom niveauet dybere end det rent intellektuelle ”jeg forstår”, til et ”jeg kan mærke”.

Det er dét niveau af impact der adskiller bogen og programmet for mig.

Når du har mærket effekten [af de begreber bogen og programmet handler om] tager du det med ud i din ledelse på en helt anden måde, end hvis jeg kun havde læst bogen.”  Forklarer Flemming Krath der har været leder i mere end 30 år og nu sidder som Program Director hos BEC. Her er han leder for mere end 75 medarbejdere fordelt på teams i Danmark og Polen.

“Clear is kind, unclear is unkind”

Er et af de citater som Brené Brown ofte bruger.

Når man ikke ved hvad citatet dækker over, kan det hurtigt virke lidt ’poppet’.

  • For er klarhed nu også venligt overfor alle?
  • Og hvor klare i spyttet skal vi være?

 

”Det jeg især har taget med mig er ”Clear is kind, unclear is unkind”. Altså tanken om at jo mere præcis du kan være, jo mere venlig er du. Og dér har jeg nok tidligere ment, at man kan også være så direkte at man bliver uvenlig!

Men det er kun hvis du ikke tænker skridtet videre – forstår jeg nu.

Hvilken chance har modparten for at forstå, hvis du ikke er præcis, direkte og klar og tør sige ”Sådan synes jeg at det skal være” eller hvilken klarhed der nu er behov for i processen?

Men det handler også om at være klar overfor sig selv!

Har jeg modet til at mærke efter, hvad er det jeg føler her? Kontra kun at tale om hvad man kan se og gøre [for f.eks. at opnå de fastsatte KPI’er].

 

I Dare to Lead™ er sårbarhed helt essentielt for at være modig. Og når vi har modet til at være i vores sårbarhed, kan vi sige hvad vi mener. Som Brené Brown forklarer:

Brené Brown om ”Clear is Kind, Unclear is Unkind”

I first heard this saying two decades ago in a 12-step meeting, but I was on slogan overload at the time and didn’t even think about it again until I saw the data about how most of us avoid clarity because we tell ourselves that we’re being kind, when what we’re actually doing is being unkind and unfair.

 

  1. Feeding people half-truths or bullshit to make them feel better (which is almost always about making ourselves feel more comfortable) is unkind.
  2. Not getting clear with a colleague about your expectations because it feels too hard, yet holding them accountable or blaming them for not delivering is unkind.
  3. Talking about people rather than to them is unkind.[1]

Who we are is how we lead.

It’s about the willingness to step up, put yourself out there, and lean into courage.

Hvad taler vi for lidt om i ledelse?

”Vi taler for lidt om hele mennesker. Vi taler om adfærd og ønskede resultater, men vi taler ikke om følelser.”

“Det Modig Ledelse er baseret på, og som sårbarhed er et udtryk for er jo følelser. Det at turde tale om følelser, have følelser, være i sine følelser og stå ved dem. Dét taler vi for lidt om.”

 

Flemming er ikke den eneste der har kommenteret på det faktum at godt nok hedder bogen og programmet ”Dare to Lead” – underforstået at det er et lederudviklingsprogram – men egentlig handler det lige så meget om hvordan du er som menneske.

Som Brené Brown siger: ”Who you are is how you lead”.

Flemming og jeg taler videre om hvem kurset så er til, hvis det lige så meget handler om ’hele mennesker’, og måske ikke helt så meget om titlen som leder?

Og hvornår i en ledelsesrejse passer Dare to Lead™ så ind?:

 

”Alle har deres udviklingsproces, og det er forskelligt, hvor vi er i vores ledelsesudvikling. Det her er ikke et kursus din chef skal bede dig om at tage på f.eks. Det er et du selv skal ville, så tror jeg der er en større sandsynlighed for at det er hjælpsomt.

Der er ret væsentlige guldkorn for rigtig mange, i dette program. Men det afhænger af hvor du er, og om du mærker at du har brug for mere mod.”

 

”Det fortjener at komme ud over rampen.” slutter Flemming Krath Program Director hos BEC.

 

 

[1] https://brenebrown.com/articles/2018/10/15/clear-is-kind-unclear-is-unkind/

Pin It on Pinterest