Malou Eide Malmdorf , Afdelingsleder hos Sorø Privatskole om sin oplevelse med Dare to Lead™-programmet:

Jeg mener 100% at følelser bør være en del af alle lederuddannelser

Udtaler Malou Eide Malmdorf, fra Sorø Privatskole, efter at have været på Dare to Lead™. Og hun fortsætter:

”Følelserne er der – uanset om vi anerkender dem eller ej. Energien er der, følelserne er der, processerne er der.

Sindssygt mange af de problematikker der findes relationelt imellem leder og medarbejder, handler om energi og følelser. Den påstand vil jeg vove.

Så slet ikke at anerkende at de er der …” [her ryster Malou opgivende på hovedet og prøver at forestille sig den gammeldags tilgang til ledelse].

 

”Dare To Lead™ er jo et perfekt bevis på hvor stor en rolle følelser spiller i ledelsesprocesserne, netop fordi de har forsket i sammenhængen.

Jeg synes faktisk at det er naivt og old school ikke at fokusere på følelsernes betydning på arbejdspladsen.”

 

Malou deltog i 2022 på programmet med en af sine kollegaer. Som leder på en privatskole er der selvfølgelig de ’sædvanlige’ medarbejder- og kollegasamtaler, men der er også mange svære samtaler med forældre. Samtaler der handler om børnene og deres ve og vel.

Den følelsesmæssige investering er høj. Og bølgerne kan gå højt – nogle gange FOR højt.

Grænsesætning gør at vi kan være tro mod vores værdier

En del af Dare To Lead™-programmet handler om at kunne sætte grænser. Vi kigger på vores værdier, så vi kan sætte grænser uagtet hvilken situation vi står i.

 

Brown definerer grænser som ” what’s okay and what’s not okay”. Grænser sættes både i respekt for dig selv, men også for den anden person. Uden grænser vil de sunde linjer i et forhold blive slørede, og du begynder at tage ansvar for, hvad den anden burde være ansvarlig for.

 

”Vi – mine kollegaer og jeg – investerer så meget af os selv, i det her job.

Og der er mange svære samtaler.

Derfor prøver jeg virkelig at huske mig selv på at hvis jeg bliver stødt eller personligt angrebet, er det her reel feedback jeg kan bruge til noget? Eller er det her faktisk noget der hører til ovre i den andens ’butik’? Og hvis ja så parkere det derovre.”

Følelser og deres energi sætter dagsordenen

”Det gjorde indtryk på mig – selvom det ikke burde overraske mig – HVOR tung energien blev da vi arbejdede med skam.

Det siger jo bare noget om hvor vigtigt det er at anerkende følelser, da energien bare betyder noget. Uanset om vi anerkender den eller ej.”

 

Og det gælder jo uanset om energien er båret af skam, glæde, fordomme, åbenhed, kreativitet, eller alle de andre følelser vi besidder.

En organisation båret af åbenhed, nysgerrighed og glæde, har en helt anden fremdrift, fremsyn og kreativitet end en organisation båret af frygt, magt-ubalancer og egoisme.

Sådan implementerer Malou programmet i hverdagen

”Helt lavpraktisk har jeg kortene liggende på bordet [Kort udleveret til deltagerne, som opsummerer redskaberne, og netop er tiltænkt som quick reminders].

Jeg har haft mange svære samtaler, hvor jeg bruger mange af redskaberne til at holde fast i mig selv, mine værdier, mine grænser og min autenticitet.”

Til dig der tør investere dig selv og gå uden om al bullshit

”Hvis I får mulighed for at komme afsted, så gør det!

På mange måder synes jeg Dare to Lead™ kører uden om alt det bullshit der er. Det er direkte ind til kernen af dit lederskab.

Men du skal være parat til at investere noget af dig selv i det.

Det synes jeg faktisk også at vi skylder dem vi leder. Når du er leder for andre er du NØDT til at arbejde med dig selv. Ellers kommer du til at tørre alt dit lort af på dem.

Du skal gå vejen selv.

Det tror jeg godt kunne tåle mere opmærksomhed ude i de andre lederuddannelser.”

Pin It on Pinterest